Lesmateriaal

Lesmateriaal als PDF

Lesmateriaal als PDF

Je kunt al het lesmateriaal ook als PDF downloaden om bijvoorbeeld uit te printen of om te gebruiken als je niet online bent.

Introductie

Introductie

Sta je ‘s ochtends graag vroeg op, of blijf je liever ‘s avonds zo lang mogelijk wakker? Mensen kunnen worden verdeeld in verschillende chronotypes: van extreme ochtendmensen tot extreme avondmensen en alles daar tussenin. Bekijk dit filmpje over chronotypes

Lees verder

Module A - havo/vwo

Module A - havo/vwo

Ochtendmensen, avondmensen

Inleiding

Maandagochtend, het is 7:00 uur, tijd om op te staan! Zou je liever nog wat langer willen blijven liggen of sta je voordat je wekker is afgegaan al naast je bed? Dit zal deels afhangen van hoe laat je de avond ervoor naar bed bent gegaan, maar ook je persoonlijke voorkeur speelt hierbij een belangrijke rol. In deze module kom je meer te weten over de biologische achtergrond van deze verschillen in slaap-waakgedrag.

Lees verder

Module B - havo

Module B - havo

Verstoorde chronotypes.

Inleiding

Als het goed is, heb je een vragenlijst ingevuld om te testen of je een ochtendmens of meer een avondmens bent. Als je je resultaten met die van je klasgenoten vergelijkt, zul je zien dat er onderling veel verschillen zijn. Bij sommige mensen is het chronotype zo afwijkend dat er sprake is van een slaapstoornis. In deze module ga je je verdiepen in erfelijke en niet-erfelijke slaapproblemen en leer je wat de rol van de biologische klok kan zijn bij het ontstaan van deze problemen. Je bekijkt eerst een filmpje van iemand met een aangeboren slaapprobleem.

Lees verder

Module B - vwo

Module B - vwo

Verstoorde chronotypes.

Inleiding

Als het goed is, heb je een vragenlijst ingevuld om te testen of je een ochtendmens of meer een avondmens bent. Als je je resultaten met die van je klasgenoten vergelijkt, zul je zien dat er onderling veel verschillen zijn. Bij sommige mensen is het chronotype zo afwijkend dat er sprake is van een slaapstoornis. In deze module ga je je verdiepen in erfelijke en niet-erfelijke slaapproblemen en leer je wat de rol van de biologische klok kan zijn bij het ontstaan van deze problemen. Je bekijkt eerst een filmpje van iemand met een aangeboren slaapprobleem..

Lees verder

Module C - Praktische opdracht - havo/vwo

Module C - Praktische opdracht - havo/vwo

De biologische klok in de praktijk.

Inleiding

“Ready… Set… Go…!” galmt het door de stadions tijdens sportwedstrijden, zoals de Olympische Spelen. Olympische atleten zijn stuk voor stuk de besten in hun sport, dus komt het aan op de details: wie reageert het snelst op het startschot, wiens spieren leveren nét wat extra kracht en bij wie werken het hart en de longen het beste samen? 

Lees verder

Slim zoeken