Skip to main content

Over de Biologische Klok

Op deze pagina ontdek je alles over de werking van de biologische klok bij mensen, dieren en planten. Deze tak van de biologie wordt ook wel “chronobiologie” genoemd. Hier kun je meer te weten komen over hoe de biologische klok ons dagelijks leven en onze gezondheid beïnvloedt, maar ook over het belang van de biologische klok in de planten en dieren om ons heen. We voegen regelmatig nieuwe artikelen en bronnen toe, dus kom nog eens terug!

Stop het verzetten van de klok: kies voor een vaste en gezonde tijd In de nacht van zaterdag 29 op zondag 30 maart 2025 gaat de klok weer een uur vooruit. In de Europese Unie is op dit moment de discussie gaande om het verzetten van de klok af te schaffen en over te gaan […]
Je biologische klok speelt een grote rol in hoe goed je slaapt en hoe energiek je je overdag voelt. Maar wat is die biologische klok eigenlijk en hoe zorgt deze ervoor dat je lichaam weet wanneer het tijd is om te slapen of juist wakker te worden? In dit artikel lees je hoe je biologische klok je slaap regelt en wat je kunt doen om je slaapkwaliteit te verbeteren.
In onze moderne hectische maatschappij is het extra belangrijk en uitdagend om je lichaam in balans te houden. Je metabolisme optimaliseren en synchroon blijven met je biologische klok is eenvoudiger dan je denkt. Hier zijn drie wetenschappelijk onderbouwde strategieën om mixed signals te vermijden en met het ritme van je lichaam samen te werken.
Sommige mensen zijn echte avondmensen en komen het liefst voor het middaguur niet hun bed uit. Ochtendmensen worden juist ’s ochtends vroeg wakker en zijn dan klaar om de dag te beginnen. Waar komen die verschillen tussen mensen vandaan?
Nachtwerk en andere onregelmatige leefstijlen verstoren het vaste ritme van slapen en wakker worden. Dat kan leiden tot schadelijke gevolgen voor de gezondheid. Lees er alles over in dit artikel, dat eerder verschenen is als hoofdstuk van het boekje “Tijd voor Slaap’ van Stichting Biowetenschappen en Maatschappij.
De afwisseling tussen licht en donker zorgt ervoor dat je biologische klok in de pas loopt met het 24-uursritme op aarde. Hoe werkt dit precies? In het stripboek “Verlicht je klok’ van Coline Weinzaepflen en Manuel Sptischan kom je erachter!