De biologische klok & hartslag

De biologische klok & hartslag

Inleiding

Je hartslag is het aantal keer dat het hart samentrekt en weer ontspant in één minuut. Een normale hartslag is 60 tot 80 slagen per minuut in rust, maar kan oplopen tot meer dan 200 bij maximale inspanning. Hartslag verschilt per persoon en hangt af van bijvoorbeeld je leeftijd en je conditie. In dit practicum ga je je hartslag meten op verschillende tijdstippen van de dag. 

Benodigdheden

  • Stopwatch.
  • Tabel om de resultaten te noteren (zie bijlage). Elke leerling gebruikt een eigen tabel.

Voorbereiding

1. Formuleer een onderzoeksvraag en een hypothese. 

2. Bepaal je onderzoeksopzet. Houd hierbij rekening met: 

  • Welke factoren zouden je resultaten kunnen beïnvloeden? Hoe kan je dit voorkomen? 

3. Spreek met je groepsgenoten af: 

  • Op welke tijdstippen je gaat meten. Omdat de grootste verschillen in hartslag vooral optreden rond het moment van slapengaan en weer opstaan, is het raadzaam om (ook) rond die tijdstippen te meten: bijvoorbeeld vlak voor het naar bed gaan en vlak na het opstaan. Aanbevolen tijdstippen (eventueel aangepast aan lestijden, etc.) : 07:00 (opstaan), 09:00, 13:00, 17:00, 21:00, 22:00 (bedtijd). 
  • Hoe je gaat meten. Bij deze proef is het erg belangrijk om alle omstandigheden zo constant mogelijk te houden. “In rust” betekent dat je minstens twee minuten voor de meting rustig moet zitten en in die tijd niet praat of door andere zaken wordt afgeleid. 
  • Hoe vaak je de meting gaat herhalen. Gaan jullie ook de metingen herhalen op hetzelfde tijdstip, maar op een andere dag? 
  • Hoe jullie de resultaten gaan noteren. Gebruik de tabel in de bijlage of maak je eigen tabel. 
  • Hoe jullie de resultaten uiteindelijk gaan verwerken. Hoe kan je de resultaten het beste weergeven in een grafiek? Wat zijn de afhankelijke en onafhankelijke variabele? 
  • Hoe jullie de verdere taken gaan verdelen. 

Uitvoering

Je kunt je hartslag meten door twee vingers op je pols of je nek te plaatsen. Druk niet te hard! Vanaf het moment dat je je hartslag voelt, start je de stopwatch en tel je 30 seconden lang hoeveel slagen je voelt. Vermenigvuldig dit getal met 2 om je hartslag per minuut te berekenen. Oefen een keer met het meten van je hartslag voor je begint met het verzamelen van de resultaten. 

Verwerking

Je docent zal vertellen hoe je de resultaten moet verwerken.

Bijlage: Tabel

Naam:    

Test:        

 

Datum Tijd Poging 1 Poging 2* Poging 3*
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Slim zoeken