Skip to main content

Over ons

Bioklok.nl is dé Nederlandstalige publiekswebsite over de biologische klok. Bioklok.nl komt voort uit het BioClock consortium, een Nederlands samenwerkingsverband van universiteiten, academische ziekenhuizen, gemeenten en andere maatschappelijke partners. Ons doel? De gezondheid van onze interne biologische klok herstellen en behouden, zodat niet alleen mensen zich beter voelen, maar ook de wereld om ons heen gezonder wordt.

Ons project wordt mogelijk gemaakt door een subsidie van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Dankzij deze steun kunnen we een verschil maken in zowel de wetenschap als in de praktijk. Op de website https://bioclockconsortium.org/ kun je meer lezen over het onderzoek dat we doen.

Waarom een biologische klok?

Vanaf het begin van het leven op aarde zijn alle vormen van leven gewend geraakt aan een natuurlijke 24-uurs cyclus van licht en donker. Dit heeft geleid tot de ontwikkeling van een biologische klok, die ons lichaam vertelt wanneer we moeten slapen, eten of actief moeten zijn. Maar in onze moderne maatschappij zijn die natuurlijke ritmes flink verstoord. Denk aan lichtvervuiling, ploegendiensten en de constante beschikbaarheid van goederen en diensten, 24/7.

Het BioClock Consortium wil deze verstoring tegengaan. We doen onderzoek en werken aan oplossingen die iedereen in de samenleving kunnen helpen. Van het ontwikkelen van gezondere leefstijlkeuzes en betere verlichting op werk en school, tot nieuwe medische behandelingen, en het beschermen van de natuur tegen de gevolgen van lichtvervuiling.

Wat doen we precies?

  • Gezondheid in de maatschappij: We onderzoeken hoe mensen hun biologische klok gezond kunnen houden. Dit doen we door te kijken naar het gebruik van licht, slaap, voeding en beweging, allemaal factoren die van invloed zijn op de biologische klok. Denk bijvoorbeeld aan manieren om ploegendienstwerkers of studenten beter te ondersteunen.
  • Gezondheidszorg: Ook in de zorg kan de biologische klok een groot verschil maken. Bijvoorbeeld door de effecten van licht in ziekenhuizen te onderzoeken, of door het beste moment voor vaccinaties en behandelingen te bepalen. Zo kunnen we zorg verbeteren en mensen gezonder houden.
  • Natuur: Wist je dat lichtvervuiling een groot probleem is voor dieren en planten? Insecten, vissen en andere nachtdieren hebben veel last van kunstmatig licht. Wij zoeken naar oplossingen om deze negatieve effecten te verminderen, zodat de biodiversiteit beschermd blijft.
Dag en nacht

Ons team

BioClock wordt gecoördineerd door Prof. Joke H. Meijer en dr. Laura Kervezee vanuit het Leiden Universitair Medisch Centrum (LUMC). Samen met ons uitgebreide netwerk van wetenschappers en partners werken we aan een toekomst waarin de biologische klok weer een gezonde rol speelt in het dagelijks leven.

Doe mee

We willen dat de kennis en inzichten die we opdoen, niet alleen in laboratoria blijven, maar ook de maatschappij bereiken. Ons communicatieteam zorgt ervoor dat iedereen kan leren hoe belangrijk een gezonde biologische klok is. Houd onze website en socials in de gaten voor interessante updates!

Bij BioClock werken we samen voor een gezonde toekomst voor mens en natuur, en daar kan jij ook aan bijdragen! Heb je vragen? Je kunt ons bereiken via info@bioklok.nl.

Prof. Joke H. Meijer

Prof. Joke H. Meijer

Coördinator
dr. Laura Kervezee

dr. Laura Kervezee

Coördinator
Mara Cotterink

Mara Cotterink

Communicatieteam
Judith Aartsen

Judith Aartsen

Communicatieteam
LINA BOUTACHEKOURT

LINA BOUTACHEKOURT

Communicatieteam